Gordon Neufeld – Máté Gábor:

A család ereje

Ragaszkodjunk gyermekeinkhez!

Libri, Budapest, 2014

.

Dr. Máté Gábor és Dr. Gordon Neufeld pszichiáter egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját: a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban aláássa a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai lövöldözések, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet. Ne hagyjuk! A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.A nevelés valójában kapcsolat. (10)

Miért sikertelen ma a nevelés? Miért kortárs-orientáltak a tizenévesek?

Már James Coleman (60-as évek) figyelmeztetett erre, de nem vették komolyan. Mára egészen súlyos helyzet alakult ki a szülők eljelentéktelenítésével. Át akarják venni tőlünk a nevelést, mintha ők tudnák, hogy mi a jó a gyermekünknek. És valóban elveszíthetjük őket.

Hogy ez politikai-gazdasági-hatalmi kérdés az mutatja, hogy óriási reklámhadjárat indult meg a gyermekek befolyásolására, s a tizenéves oldalak egymás számára jelentik a mércét – megkérdőjelezve mindent, mi a szüleik korában érték volt. Fogyasztókká teszik őket, a természetesen kötődések helyét átveszik a lecserélhetőek – ezzel pedig ezek befolyása nő, s mindig el lehet adni az épp aktuális trendet. A kötődési szükségletek pedig átkerülnek a függőségi viszonyokba, hogy mindenki megkapja azt a töltést, amit a hormonok irányítanak. Emlékszünk még J. Huxley: Szép új világ c.művére?

Saját: A kortárs-orientációval és a kötődés személyi feltételei változnak. A szülő helyett a saját korosztály lesz az igazodási pont. Ez teljesen normális – csak az nem, hogy mikor történik ez. Már felkészülve az élet mindenféle helyzetére, egy biztonságos kötődés élményével, vagy az 1-12 évben megélt kötődések hiányával és sok pótlékban való csalódás után. Ha a házasságban újraéljük az anyákhoz való kötődést, akkor – ha nem volt – súlyos kérdésekhez jutunk. 

A sikeres neveléshez kell 1) egy függő helyzetben lévő gyermek, 2) egy felelősség által felhatalmazott szülő és 3) egy szeretetteljes kapcsolat, egy erős kötődés a gyermek részéről. (73)

Saját: A gyermek problémái esetén szakember/ek/hez fordulunk, s ezzel mélyítjük és tudatossá tesszük a problémát – valamint megbélyegezzük a gyermeket a saját, a kortársak és a saját szemünkben is, (Szeretetteljes nézegetés helyett kényszeresen figyelünk, jeleket azonosítunk…)

Olvass bele: https://olvassbele.com/2014/07/19/dr-gordon-neufeld-dr-mate-gabor-a-csalad-ereje-reszlet/