Az ajándék – 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger

Libri könyvkiadó, 2020.

 

A döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élhessük az életünket. Ahogy az alcím ajánlja: 12 életmentő lecke. És valóban az. Letehetetlen könyv. Sokszori újraolvasással – jegyzeteléssel, naplóírással kigészítve akár egy évre elkísérhet minket.

Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl 17 évesen a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A könyv megjelenése után a világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire mélyen megérintette őket a könyv s miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat. Egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet. Maguk is sorra megírták neki történetüket – melyek a páciensek történetein túl – a könyv részévé is váltak.

Az ajándékkal a kassai magyar származású Eva Eger mára több, mint 90 éves. Klinikai pszichológus, tűrőképesség tréningeket tart világszerte, a PTSD legyőzésében segített ezreknek. Egy olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a korábban gúzsba kötöttek bennünket.

Vallja, hogy a legrosszabb börtön nem a nácik lágere volt, hanem az, amit mindenki maga épít fel és őriz saját elméjében. Így mutatja be a szerző a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint az áldozat-lét a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés -, és sorra veszi azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel, sőt meggyógyulhatunk.

Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe – akkor is, ha az életünkben nem volt ilyen meghatározó, megbélyegző trauma.

Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk a sérüléseinket és hozzálássunk a saját életünkért magunk felelősséget vállalni. Nem érdemes hibásokat keresni, mert még ha találunk sem nyugszunk meg tőle. De ha a saját életünk eseményeivel elkezdünk „dolgozni”, mint valami kirakójátékkal – előbb-utóbb minden kis részlet megtalálja a helyét, s megértjük, hogy semmilyen bántalom sem elvett tőlünk, hanem megajándékozott minket.

A könyv jelenleg is kapható – érdemes akár egyénileg, akár párban, sok beszélgetéssel való felolvasásra, átgondolásra.

 

FAM