EGYSZERŰEN SZEBB, EGYSZERŰEN JOBB, EGYSZERŰEN EGÉSZSÉGESEBB

ÖKO-CSALÁDI ötletek őszi nagytakarításhoz (is)

Nagyné Hornyák Edit kipróbált receptjeit olvashatjuk:

 

Egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk a környezetvédelemről, környezettudatos életmódról. Sok helyen sok tippet kaphat mindaz, aki akár csak egy kicsi affinitást is érez ahhoz, hogy megtegye az első lépéseket ezen az úton. Nem fog minden egy csapásra menni, de az első kezdeti változtatásokat újabbak fogják követni.

Négyfős családunkkal mi is ezen az úton járunk. Figyelünk arra, hogy egyre kevesebb szemét, kacat, egészségtelen termék jelenjen meg a háztartásunkban. Még jócskán van hová fejlődni, de a különbség szemmel látható. Nem borítanak el minket flakonok, csomagolások, olyan illatokat érzünk meg, amiket korábban nem, ugyanis a környezetbarát tisztító-, mosó-, és kozmetikai szerek illatanyagtól mentesek is. Ezeken gondolkozva jutottam a címben is szereplő felismerésre: egyszerűen szebb.

Nézzünk csak körbe minálunk:

 

 

KONYHA:

Textilszatyor, doboz, láda, üvegek…

A konyhai hulladék jelentős részét az élelmiszerek csomagolása teszi ki. Mi, ha csak tehetjük piacon vagy egyenesen a termelőtől vásárolunk. Kéthetente ládában kapjuk a szebbnél szebb biozöldségeket, az ismerős sajtárus már előre nyújtja a kezét a dobozért, a savanyúság árus a csatos befőttesüvegért. Úgyis ebben tárolom, nem jobb, szebb így hazahozni és megcsodálni a szerzeményeket?

Komposztálás:

Kert nélküli társasházban élünk, de így sem kell kukába dobni a zöldség és gyümölcshulladékot, teafüvet, kávézaccot. Számunkra a gilisztakomposztáló vált be, nem kell kert hozzá, akkora helyet foglal a pincében, mint egy kuka. Több ezer földigilisztát látunk el, ők pedig úgy hálálják meg, hogy humusszal és tápoldattal látják el a szobanövényeinket. A napi zöldhulladék tárolására egy bödönt vetettünk be.

Mosogatás:

Nagy meglepetés volt számomra, amikor kiderült, hogy a mosogatógép sokkal környezetkímélőbb megoldás, mint a kézi mosogatás. A mosogatásba fektetett időn és energián felül nagyon élvezem azt is, hogy gyorsan rendet lehet tenni, nem áll hegyekben a mosatlan vagy a pakolásra váró tiszta edény. Sokat kísérleteztem házi készítésű tablettával, de sajnos nem találtam olyan receptet, amivel elégedettek lennénk. Marad a címkeolvasás: a megvásárolt tabletta ne legyen veszélyes a vizek élővilágára. A kézi mosogatáshoz fanyelű kefét és dörzsiszivacsot használunk.

Fagyasztani, fagyasztani, fagyasztani:

Kimaradt egy fél hagyma? Megmaradt néhány barnuló banán? Félsz, hogy megavasodik a mák? Túl sok húst vettél? Soknak ígérkezik a megvásárolt kenyér? Úgy szeretik a gyerekeid a meggyet, mint az enyémek? Tedd fagyasztóba! Itt is igyekszünk kiváltani a nejlonzacskókat, műanyag dobozokban fagyasztunk mindent. Bónusz jó hír, így semminek nem marad fagyasztó íze.

FÜRDŐSZOBA:

Szappan:

A Mami kerámia dísztányérjában fekszik a kézmosáshoz használt kézműves szappan. Amióta kipróbáltuk az elsőt, nem is veszünk mást. Finoman illatosak, kedves formájúak. Samponszappanok, szilárd samponok is kaphatóak, amivel még egy flakon kiküszöbölhető. Én még keresem a megfelelőt, addig is váltva használom a korábbi samponommal. Olyan jó ránézni: a Mami örökségét és a szép színes szappanokat látom a hivalkodó flakonok helyett. Itt kell beismernem, hogy a gyerekeinket még nem hozza lázba ez a finom szépség. A vagány mintás tusfürdőknek még nem sikerült megtalálnom a hasonlóan vagány, de bőrbarát alternatíváját.

Bambusz/ fanyelű fogkefe:

Hiába van műanyag nyele, a fogkefe nem újrahasznosítható. Bele sem merek gondolni, hogy az életem során elhasznált összes fogkefe megtalálható még valamelyik szeméttelepen. A fa-, bambusznyelűt egyszerűen a komposztba dobom, amikor elhasználódott…. És olyan szépen sorakoznak a páratlanul maradt bögrében! A fogkrém még egyelőre marad, de ha elfogy a készlet, kipróbálom a kézműves alternatívát.

Izzadásgátló:

Már évek óta ugyanabban a csatos üvegcsében tároljuk a házilag gyártott, hatékonyságában és illatában is megismételhetetlen izzadásgátlónkat. Az izzadásgátló receptje:

7g kókuszzsír

7g sheavaj

10g keményítő

15g szódabikarbóna a patikából (nagyon fontos, hogy patikai legyen, mert annak a legfinomabb a szemcsemérete, és nem fogja megmarni a bőrt)

4 csepp 100%- os levendula illóolaj

2 csepp 100%-os teafa illóolaj

A száraz összetevőket összekeverem. A vajakat vízgőz felett felolvasztom, majd apránként a száraz összetevőkhöz adagolom. Végül belecsöpögtetem az illóolajokat és összekeverem. Min. 2 órára hűtőbe vele!

+2 extra tipp, amitől a fürdőszoba nem, de a bőröd és a hajad annál szebb lesz (és utána rögtön „kedved” van kipróbálni a környezetbarát takarítószereket is… hahaha):

Villámgyors szárazsampon:

Végy egy csipet rozslisztet, szórd a hajadra, dörzsöld be és fésüld ki! Tádám!!!  (ahogy a gyerekeim mondanák)!

Kényeztető bőrradír a testnek és a léleknek is:

Kávézacc + 2 kanál olíva-, vagy szőlőmagolaj. Ennyi.

Takarítás:

Általános alkoholos tisztítószer:

Egy csodaszer (a receptért köszönet Ökoanyunak- https://okoanyu.blog.hu/2014/07/09/kornyezetbarat_altalanos_tisztitoszer_vodkaval_mindent_visz)! Csaptelepre, csempére, minden felületre (is). Spricniben tartva könnyedén használható: spriccelem és letörlöm. Mosdó+ WC: mosószóda /szódabikarbóna + ecet/ citromsav, és szinte magától tiszta lesz.

Felmosás:

Egy vödör forró vízbe elkeverek egy kanál mosószódát, pár csepp teafaolajat és tetszőlegesen egyéb illóolajat. Ezzel mosok fel. Hatékonyságát az én tesztjeim igazolják, felmosás után pedig kellemes, természetes, nem hivalkodó illat terjeng a lakásban.

Mosás:

A kísérletezés ezen a területen kezdődött nálunk. Már több mint egy éve ugyanazt!!! az egy Ecoegg mosótojást használjuk. A tojást csak beteszem a ruhákkal együtt a dobba, és elindítom a mosást. A foltokat előtte marhaepe szappannal kezelem, a fehér ruhák mellé aktív oxigénes fehérítőt is szórok. Olyan egyszerű!

Konyhapult, sütő, kerámia főzőlap:

Szódabikarbónával beszórom, és nedves szivaccsal átdörzsölöm. Felveszi a harcot az odaégett szennyeződésekkel is.

(A szódabikarbóna egyébként kész házi-csodaszer. Érdemes rákeresni mennyi mindenre jó a háztartásban!)

 

A háztűznéző körút végére értünk. Remélem, kedvet kaptatok ahhoz, hogy kipróbáljatok valami újat, tegyetek egy újabb lépést egy fenntarthatóbb életért. Olvassatok, inspirálódjatok, lássátok meg, hogy milyen sokan vagyunk! És változtassatok, hogy a gyermekeink mindez természetes legyen, és ők is élvezhessék még felnőtten is Földünk megannyi csodáját!

 

 

Nagyné Hornyák Edit

2020 november

 

 

 

 

 

 

 

Ünnepi ötletek még készülőben 😊