50 ÉVE HÁZASOK a tartós házasság titkáról írtak néhány jó tanácsot 😊

Beszélgess, beszélgess, beszélgess! Ezt nem lehet megúszni, ez az alapja mindennek, állították szinte egyöntetűen a felmérésben szereplő idősek. Szerintük a legtöbb gond megoldható lenne nyílt és őszinte kommunikációval. Mindig beszéljük meg, s megbocsátás mellett/után szembesítsünk.

Ne várd, hogy majd az esküvő után megváltozik. Nem fog. És te sem fogod tudni megváltoztatni. Az idősek azt javasolják a házasságra készülőknek, hogy a lehető leghosszabb ideig éljenek egy fedél alatt, és éljenek át különböző élményeket együtt, mielőtt kimondanák az igent.

Az idős házaspárok mind arról számoltak be, hogy a kapcsolatukban többször előfordul kifejezetten boldogtalan periódus és küzdelmes, keserű időszakok is. Ezeken pedig szerintük leginkább egy valami segítette át őket: a mélységes elköteleződés, és a másik tisztelete.

„A tisztelet szabadságot jelent, nem pedig kontrollt: megadom neked a jogot, hogy önmagad légy.”

Minden probléma mindkét fél ügye, ne hagyjátok, hogy csak az egyik házastárs harcoljon meg vele, legyen az nehézség, betegség, kudarc vagy más akadály. Osztozzatok a megoldás felelősségében!

Soha ne veszekedjetek üres gyomorral!

Ne fukarkodjunk a dicsérő jelzőkkel, naponta legalább két pozitív megerősítést küldjünk partnerünk felé, hogy jól végezte dolgát, milyen csinos, jóképű, vagy milyen finomat főzött. Ezek az apró gesztusok pozitív energiával töltik fel párunkat, aki egy fárasztó nap után így könnyebben túlteszi magát az esetleges napközbeni kellemetlenségeken.

A bírálatnak helye van egy házasságban, ám vigyázni kell, hogy az ne menjen az elismerés rovására. Ne hajtogassuk folyton, hogy mit nem csinál jól a másik, hanem inkább egy jól megválasztott pillanatban, kedves közöljük vele mondandónkat.

A stabil házasság egyik titka, hogy a felek képesek őszinte odafigyeléssel meghallgatni egymás problémáit. Nem az a lényeg, hogy rögtön tanácsok százait zúdítsuk a másik félre, hanem inkább egy öleléssel adjuk párunk tudtára, hogy számíthat ránk.

Sosem jó jel, ha a házastársak elhanyagolják magukat, és inkább a párjuk kedvében igyekeznek járni. Foglalkozzunk egyébbel is, mint a párunk, családunk, alkalomadtán barátokkal, barátnőkkel töltsünk kis időt, éljünk a saját életünket is, hisz ez is szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott házastársak lehessünk.

Sokszor túl büszkék vagyunk kimondani a bocsánat szót, pedig számos kellemetlen perc, óra megspórolható általa. Tegyük félre büszkeségünket és kérjünk bocsánatot, ha hibásak vagyunk valamiért.

Mindkét fél hajlamos arra, hogy halogassa az előzetesen megígért dolgokat. Ha ez túl gyakran előfordul, bizony felmerülhet a párunkban, hogy nem vagyunk megbízható emberek. Igyekezzünk vállalt ígéreteinkhez tartani magunkat, így számos kellemetlen pillanat elkerülhető lesz.

Ne akarjunk görcsösen dolgokat, különösen azt ne, hogy működjön a kapcsolat, hisz ezzel messzire lehet taszítani magadtól párodat. Igyekezzünk jól érezni magunkat a bőrünkben, hagyjuk, hogy maguktól történjenek velünk dolgok.

A véget nem érő litániákat senki sem szeretni. Amikor kifejtjük valamivel kapcsolatos véleményünket, azt tegyük röviden, lényegre törően. Ne hangosan, idegesen, hisz az könnyen veszekedéshez vezethet.

Igyekezzünk rugalmasnak lenni, amikor döntések meghozataláról van szó, de mindenképp ragaszkodjunk saját meglátásunkhoz, ha úgy véljük, az helyes. Aki folyton fejet hajt, ott megbomlik az egymás mellé rendelési viszony.

Ha úgy érzed, hogy partnered csúnyán beszél veled, jelezd, hogy szünetet szeretnél tartani, és amíg nem képes tisztelettel folytatni a beszélgetést, akkor folytassátok. Ellenkező esetben viszont zárkózz el a további eszmecserétől.

Forrás: Internet