Anselm Grün

ÜNNEPEK ÉS SZOKÁSOK,

amelyek megszépítik az életünket

Jel kiadó, 2016.

Anselm Grün német bencés szerzetes, író. Kb. 300 kisebb-nagyobb műve jelent meg, könyveit több mint 15 millió példányban adták el és mintegy 30 nyelvre fordították le.

Ebben a könyvében olyan szokásokra, rituálékra hívja fel a figyelmet – mindennapjaink, ünnepeink, egész életünk fényében -, amelyek valóban boldogabbá, teljesebbé tehetik életünket. Megnyitják az elfelejtett ünnepek ajtaját, gyermekekkel együtt, családban is jól gyakorolhatóak, de ha valaki saját napját szeretné rendszerezni, ahhoz is jó segítséget talál benne.

Ő maga így vall ezekről: „A rituálék megnyitják a mennyet életünk felett. Többek, mint mindennapi szokások, és többek, mint puszta begyakorolt magatartásformák…Megmutatják, hogy egész életünk Isten tekintete előtt zajlik, s legmélyebb vágyódásunk túlmutat ezen a földi valóságon.”

A rituálék olyan érzéseket fejeznek ki, amelyeket különben sohasem fejezünk ki.  A rituálék elmélyítik a kapcsolatokat, mert szent teret és szent időt teremtenek, s egyben Istennel való találkozás lehetőségét teremtik meg. Emlékeztető jelek, melyek otthont formálnak a lakásban, meghittséget adva a rituálék csendjében. Az önmagunkkal és Istennel való találkozás helyeivé válhat a nappali, a dolgozószoba, akár a konyha is.

Valódi ünneppé válhat a születésnap, mert egy igazi felkészüléssel, apró szokások kialakításával emlékezetessé tehetjük ezt a napot, felejthetetlenné annak örömével – hogy mélyüljenek és erősödjenek a családi kötelékek. Nem kell arra várni, hogy minket ünnepeljenek – mi magunk hívhatjuk meg szeretteinket, s ajándékként felemlegethetjük a közös emlékeket, vagy évfordulókon az eddig megtett útról gondolkodhatunk.

Minden családnak fontos lehet, hogy újra megtanuljunk ünnepelni. Ünnepet szentelni. Készüléssel, tisztulással, változással – egymásra figyeléssel.

Anselm Grün olyan lelki vezető, aki hazájában az álmok, a böjt és elmélkedések mélylélektani értelmezője, sok olvasónak segítve a szétesett emberi kapcsolatok és egyéni sorsok jó irányban történő megváltoztatásához.

Jó szívvel ajánlom könyveinek olvasását – életünkbe való átültetését 😊