Sue Johnson és Kenny Sanderfer könyve HÁZASPÁROKNAK

Hét lépés az életre szóló szerelemért

Harmat – EFT

Budapest, 2019

Kinek ne lennének fontosak a kapcsolatok…hiszen kapcsolatra vagyunk teremtve!

Így szólt maga Isten: „Nem jó az embernek egyedül lenni!” (1 Mózes 2,18) és mi mindnyájan nagyon jól tudjuk ezt.

De a keresztyén házasságok is törékenyek lettek.

Sok a fájdalom, sok a sértettség, sok a rendezetlen családi ügy. Mindenki csak várja, hogy majd a másik…ő tegye meg az első lépést, hiszen ő is keresztyén, és különben is, ő kezdte…

És már a harmadik nemzedék próbálgatja a kapcsolatokat, akiknek majdnem fele sérült házasságból, vagy megtört családból érkezik. Valamit tennünk kell – és tudunk is, s mindenkinek ott kell kezdeni, ahol tart. De mit is?

Ez a CIKKSOROZAT most Sue Johnson könyvének feldolgozása, valójában kedvcsináló a könyvhöz. Mert tudom sokaktól, hogy nehéz hozzákezdeni bármihez, különösen, hogy mindkét fél egyszerre akarja azt. Ám mert KAPCSOLATRA VAGYUNK TEREMTVE, a házassági konfliktusok, megbántottság, értetlenség, csalódások csak együtt gyógyulnak.

Hiszem azonban, hogy ha valaki elolvassa ezt a hét cikket, s közben, vagy utána kézbe veszi a könyvet, saját maga is sok mindenen tud változtatni.

Első lépés

A szerzők nagyon elkötelezettek a párkapcsolatok iránt, s mindent megtettek, leírtak, hogy – akár szakember nélkül is, csak a könyv fejezeteivel együtt haladva – kezelhetőek legyenek a problémák. Elsősorban a megelőzésben hisznek, de ha már vannak fájó pontok, a megértés tovatűnt, múlóban a szerelem tüze, mégis meg lehet próbálni valamit…

Hisznek a SZERETETBEN. A szeretet erejében.10.jpg

Abban a szeretetben, mely maga Isten. Aki megtaníthat bennünket is szeretni. Aki megmutatta mennyire komolyan gondolja ezt. S aki minden parancsolatot abban a bizonyos kettőben foglalt össze: SZERESD AZ URAT ÉS SZERESD FELEBARÁTODAT! Lehet, hogy nincs is más dolgunk, mint hogy megtanuljunk szeretetet adni és elfogadni?

„A szeretet nem hab az élet tortáján. A szeretet megélése olyan alapvető szükséglet, mint az oxigén vagy a víz.” – nem tudunk nélküle élni. (47.o.) Ez a szeretet nem elsősorban érzelmesség, mégis nagyon fontos érzelem. „A szeretet a kötődésről szól. Az érzelmi kötődés olyan belénk ültetett túlélési kód, melynek az a rendeltetése, hogy közel tartsa szeretteinket, hogy mellettünk legyenek, amikor szükségünk van rájuk.” (15.o.)

Sue Johnson és munkatársai kidolgozták az Érzelmekre Fókuszáló Terápiát (továbbiakban ÉFT), melynek célja „a pár tagjai közötti érzelmi kötődés megteremtése és megerősítése azáltal, hogy figyelmüket a nyíltság, az egymásra hangolódás és a válaszkészség kulcspillanataira irányítja, amelyek a felnőtt szeretetkapcsolatok lényegét alkotják.”(17.o.)

Ma nagy divat az Érzelmi Intelligencia (EQ) vizsgálata – s nem véletlen. Mert az elmúlt évszázadokban túl nagy hangsúlyt kapott az értelem, AZ ELLENŐRIZHETŐ INFORMÁCIÓ, s az érzelmekre kevesen figyeltek. Az érzelmek tünékenyek, megbízhatatlanok, változóak – mondták sokan. Egy emberi élet és az emberi kapcsolatok azonban elképzelhetetlenek érzelmek nélkül. Különösen is a családi kapcsolatok, a házasság. Hiszen ma még sokkal több érzelmi elvárás terhelődik egy-egy intim közösség megélésére, mint korábban.

Ez a könyv segít felfedezni, kimondani, tisztázni, mi minden dolgozik bennünk, miközben beszélünk, vagy hallgatjuk a másikat. A kommunikációnknak csak 7% a szavak (!), s hányféleképpen lehet elmondani ugyanazokat a szavakat! Mindez a további 93%-ban rejtőzik. S ott valahol belül mind értjük is, ami a szavak mögött, előtt, alatt van – mert érezzük a mondanivaló lényegét (vagy érezni véljük). Az érzelmekkel való szembesülés, szembesítés azonban kockázatos dolog. Kiderülhet, hogy valójában milyenek vagyunk, tulajdonképpen mire van szükségünk, s hogy akár sebezhetőek is vagyunk???

Mégis érdemes kockáztatni. „Az az igazság, hogy ha nem vállalunk kockázatot, még többet kockáztatunk.” (19.o.)

folytatás a jövő szombaton

Fodorné Ablonczy Margit