ÖLELJ ÁT! – Együtt Istennel

Sue Johnson és Kenny Sanderfer könyve HÁZASPÁROKNAK

Hét lépés az életre szóló szerelemért

Harmat – EFT

Budapest, 2019

 

„A pornográfiával nem az a gond, amit megmutat, hanem az, amit kihagy.” – olvasható a SZEXről szóló fejezetben. Hozzáteszem még – sok lelkigondozói beszélgetés után –, hogy az is, amilyen nyomot hagy a lélekben…

Talán nem minden házasságban gond ez, de kultúránk „online tálcán” kínálja az ilyen élvezeteket. S ezzel hamis képeket és hamis vágyakat ébreszt.

Lehet egyáltalán keresztyén emberként a szexről beszélni? Van „keresztyén szex”? IGEN. Vallom, hogy igen. Aki nem hiszi, csak olvassa el az ÉNEKEK ÉNEKE könyvét.

Sue Jonhson és keresztyén munkatársa is nagyon világosan szól erről. Háromféle szexet különböztet meg: 1/ Elszigetelt szex: „Csak egy felfújható Barbie baba vagyok neki…” – panaszolja valaki (224.o.)

2/ Vigaszszex: „A szeretkezés olyan nekem, mint a kisgyereknek a plüssmaci.” – mondja egy férfi (227.o.) Mert egymás bőrének érintése nem csak felizgatni, hanem megnyugtatni és vigasztalni is tud. Ez gyermekkorunktól így működik.

3/ Szinkronszex: „Az érzelmi biztonság előmozdítja a fizikai összhangot, a fizikai összhang pedig erősíti az érzelmi biztonságot.” (230.o.) Amikor a másik valamely külső jegyét akár útálja is, de a másik azzal együtt, vagy épp azért szereti meg. Ebben a formában nem a teljesítmény a lényeg, hanem a kölcsönös örömszerzés.

jár a kéz

Egy férfi mondta egyszer: „Mindig arra igyekszem, hogy a feleségem elégüljön ki először, s ezért mindent meg is teszek.” De vallja, hogy ehhez meg kell ismerni egymást, s el kell merni beszélgetni arról, hogy „mi esik jól”, s mi nem. Mert a filmekben látott szeretkezések sosem valódiak. Mert csak két egymást értékesnek tartó ember tudja egymást úgy megölelni, hogy mindketten öröm-szexet élhessenek meg.

S ezt bármikor újra lehet kezdeni. Mert a szexuális vágy hullámzó, valójában így a megszűnése csak tünete a mélyebb válságoknak. Mindenképp figyelmeztet – valamit tenni kell. De azt EGYÜTT kell tenni. A másikat átölelve beszélgetni, feltárni magunkat, őszintén elmondani, hogy mi fáj.

Ötödik lépés

El kell kezdenünk az „Ölelj át!” – beszélgetéseket.

Át kell gondolnunk – először egyedül – az olyan kapcsolatainkat, ahol biztonságban éreztük magunkat. Mitől éreztük azt? Mit mondanánk annak az embernek, ha erről beszélgetnénk? És írjuk le, hogy szerintünk ő hogyan reagált volna?

Másodszor azt is át kell gondolnunk, hogy voltak olyan kapcsolatok, ahol nem éreztük magunkat biztonságban. Vajon miért volt így? Mire lett volna szükségünk, amit nem mertünk talán érezni sem, nemhogy kimondani? S ha mégis kimondtuk volna, hogyan reagált volna az illető?

Harmadszor gondoljuk át jelenlegi kapcsolatunkat, s fogalmazzuk meg – írjuk is le, hogy el ne felejtsük – hogy mire lenne szükségünk ebben a kapcsolatban, hogy biztonságban érezzük magunkat!

Hogy hogyan?

Erről szól a könyv 171-199 oldala. NAGYON FONTOS oldalak, mindenképp eredetiben érdemes elolvasni, s azután együtt megbeszélve időt szánni rá.

Az a tapasztalatom, hogy mi keresztyének nem beszélünk a keresztyén házasságok szex-problémáiról, mert túlságosan szentségtelennek tartjuk. Pedig Pál apostol nagyon világosan ír erről: „Ne fosszátok meg egymást magatoktól legfeljebb közös megegyezéssel egy időre, hogy szabaddá legyetek az imádkozásra. De azután legyetek ismét együtt, nehogy megkísértsen a Sátán titeket azáltal, hogy képtelenek vagytok magatokon uralkodni.” 1 Korinthus 7,3-7

A test és lélek összefügg. Mindkettő ajándék – s mindkettő benne van egy házastársi kapcsolatban. Nem érdemes a testet elhanyagolni – de a léleknek is meg kell adni a terepet. Megismerni mindkettőt, s örömmel élni vele. Mert a férfi és nő „neurális duettben” válik eggyé a szerelemben.

„Gondolják át mennyi mindent jelenthet a szex a kapcsolatukban. Lehet pusztán jó móka, a közeledés egyik formája, a testi feszültség levezetése, a stresszel és a feszültséggel való megküzdés megnyugtató módja, vagy a románchoz vezető út. Esetleg menekülés a világtól, egy erotikus kaland, gyengédség helye, vagy a szenvedély tüze. Biztonságosnak érzik a kapcsolatukat, hogy mindezt megélje társával?” (240.o.)

Szeretni és szeretve lenni. Ez a titok. Az élet titka.

„Megkaptad, amire vágytál? És mi volt az?

Hogy elmondhassam, szeretnek. Hogy szeretve érezzem magam ezen a földön.”

Raymond Carver

 

…folytatás 22-én csütörtökön