NÁRCIZMUS – NÉPBETEGSÉG?

BÁNKI GYÖRGY: A LEGNAGYSZERŰBB KÖNYV A NÁRCIZMUSRÓL

 

Egy új fogalom épül be lassan a gondolkodásba, ez a nárcizmus. Mi is ez? Aki találkozik ilyen emberrel annak az lesz a tapasztalata, hogy a másik szinte állandóan maga körül forog…én-én-én. Az önimádat mai formái. Önnön képét kereső – a másikat kihasználó ember. Sajnos olvasni, beszélni kell róla. Mert egyre többen, egyre fájdalmasabban érintettek. Korán kezdődik? Igen. S ezért kell szülőként is végiggondolni – mivel tápláljuk, mivel erősítjük fel ezt gyermekeinkben. Egy életen át tart? Igen. De leleplezhető és érdemes tudatosan – nem a másikon – csakis magunkon, és a ránk bízottak nevelésén változtatni…

A fülszövegben olvashatjuk:

Ez a könyv az érdeklődő nagyközönségnek szól, nem tankönyv és nem diagnosztikai vagy terápiás útmutató. Olyan igyekszik lenni, amilyet a szerző maga is szívesen elolvasna. A címe természetesen ironikus, viszont a témához illő.

A nárcizmus részben pszichológiai, részben a hétköznapokban használt fogalom és a pszichológián túlmutató kulturális jelenség. A pszichiátriában egy személyiségzavart jelöl, melynek határai eléggé elmosódottak. A nárcizmusunk mértéke is igen különböző lehet a való életben: a magányos, sebezhető, zárkózott, precíz, de érző szívű embertől a rideg, fennhéjázó, manipulatív bántalmazóig. A könyv fókuszában a narcisztikus személyiségzavar áll, ám a jelenség megértéséhez kitágítjuk az optikát, és így bemutatásra kerül az elkényeztetettségnek vélt elhanyagoltságtól a narcisztikus sérülékenységen át az antiszociális és a paranoid karakterig ívelő spektrum. A témához való közelítést filmek, színdarabok, regények, saját élmények és terápiás esetek részletei segítik.nárccím.jpg

Philip Zimbardo professzorral, az egyik legkiválóbb szociálpszichológussal magyarországi látogatásai során két alkalommal is hosszan beszélgettem a készülő könyvről. Részletesen meséltem neki a könyv koncepciójáról, felépítéséről is. Ő mindezek után ezt az ajánlást küldte el nekem:

„A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról a pszichiáter-író, Bánki György valóban nagyszerű műve, nélkülözhetetlen kalauz a nárcizmus bonyolult világában. A lenyűgöző, eredeti gondolatokkal teli, nagyhatású könyvben az olvasókat egy szokatlan utazásra invitálja a szerző, melynek során felfedezhetik a lélek ismert és ismeretlen zugait. Ehhez Bánki kiváló idegenvezetőnek bizonyul, aki ezt a szellemi kalandot remek stílusban varázsolja izgalmassá és élvezetessé. Legyen ez a könyv kötelező olvasmány mindenkinek, aki valaha ismert narcisztikust, vagy ő maga az, vagy tervezi, hogy azzá válik.”

Philip Zimbardo professzor
Stanford Egyetem
A Lucifer-hatás szerzője