VAN HATALMA RAJTUNK A SZOKÁSOKNAK?

Cikksorozat a nevelésről, mint szokások kialakításáról. IV.

 

Joyce Meyer: JÓ SZOKÁSOK KIALAKÍTÁSA, ROSSZ SZOKÁSOK KITAKARÍTÁSA

(Immanuel Alapítvány, Szombathely, 2014)

című könyvének olvasása közben

 

Különös gondolat a BOLDOGSÁG és a HIT szokásnak való nevezése…

De gondolkodjunk csak el, hogyan is van ez?

Abraham Lincoln így fogalmazta meg: „A legtöbb ember annyira boldog, amennyire elhatározza magát.” (81.o.)

Nem a körülmények tesznek boldoggá? Ha elérem ezt, ha megtörténik az…NEM!

Jézus Boldog-mondásait érdemes napról-napra olvasni: „Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak…” Mt 5,

Senki sem kívánja a rossza dolgokat, a fájdalmat, a nehézségeket, betegséget – sírást. Mindenki azt hiszi, hogy ezek szerencsétlenné tesznek. Miért gondoljuk így?

Gyermekkorunkban neveltek erre. A szüleink megijedtek, amikor valami ilyesmi történt. Az édesanyánk aggódott, amikor betegek lettünk…az vált szokássá, hogy ezek rossz dolgok…és szorongtak, dühösek lettek, vagy szomorúak, s mi ezt nehezen éltük meg…milyen jó lett volna, ha inkább a Róma 5,2-5 szerint gondolkodtak volna:” győztesként örvendezünk a háborúságokban, tudván, hogy a háborúság BÉKESSÉGES TŰRÉST nemz, a békességes tűrés ÉRETT JELLEMET, az érett jellem pedig az örömteli, bízó reménység szokását…az ilyen szokás nem okoz csalódást…” (egy angol fordítás magyar változata a 85.oldalról)

Látta valaki „Az élet szép” c. filmet? Ha nem, érdemes megnézni. Mert a boldogságról szól. A BOLDOGSÁG KIALAKÍTÁSÁNAK SZOKÁSÁRÓL.

Sem a dolgok, sem a többiek nem tudnak minket boldoggá tenni, csak ha mi magunk úgy gondolkodunk erről. Hiszen mindenkinél több időt töltünk önmagunkkal! A boldogság döntés.

Ezért ehhez kapcsolódik a HIT szokása. Mert „a hit Istenhez kapcsol minket” (93.o.) Ha nem tudunk hozzá csatlakozni elerőtlenedünk, elveszítjük a reménységünket. Valaki így fogalmazta ezt: „Amikor magammal beszélgetek azt aggodalomnak hívják, amikor Istennel, akkor imádságnak.”

A hit nem több és nem is kevesebb, mint egy mag. Ha őrizgeted – kiszárad. Ha elveted –

megsokszorozza önmagát.

Jokébed beszurkozta Mózes kosárkáját – miközben minden arról szólt, hogy előbb-utóbb megtalálják, Péter kiszállt a hajóból, mert Jézus meghívta, hogy vízre lépjen.

Hit által – Krisztus keresztje, megváltása által a múlt Isten előtt elrendeződött. El lehet engedni ennek terhét. Hit által – a jövendő Isten kezébe kerül. Hit által – a mai nap is Isten ajándéka. MERT VELÜNK VAN. Nem azt ígérte, hogy csak jó dolgok történnek, hanem azt, hogy javunkra fog válni minden. Nem ígérte, hogy minden kapcsolatunk könnyen alakul, hanem hogy a szeretet elfedezi a bűnt és késszé tesz a kapcsolatok rendezésére. Nem ígérte, hogy sikeresek leszünk, hanem hogy értelmes életet élhetünk, ahol minden embernek neki való helye van…

Szokások kialakítása?

Igen. Váljon szokássá, hogy hittel nézünk előre a napunkra, s minden aggódó mondatot fordítsunk át magunkban úgy, mint akikkel ott lesz a Mindenható Isten…ÉS ÍGY BESZÉLJÜNK ERRŐL GYERMEKEINKKEL!

Olvassuk a könyv 8-9-10. fejezetét és írjuk ki a benne olvasható igéket, s naponta tanuljunk meg egyet-egyet, hogy átformálja gondolatainkat…

 

Fodorné Ablonczy Margit

Jövő héten folytatjuk…