COSTANZA MIRIANO – VEDD FELESÉGÜL, ÉS HALJ MEG ÉRTE!rsz_20200205_212945 (1) (1).jpg

Igazi férfiak a félelem nélküli nőkért

Szent István társulat, Budapest, 2017

„Ha másnak is megmutatod magad ebben a szerelésben, lecsukatlak!

–          Ó, drágám, milyen soká tartott!

–          Mi?

–          Mire kimondtad, hogy szeretsz!”

idézi a szerző John Wayne mondatát a Rio Bravo c. filmből.

S én hozzáteszem – milyen jó lenne, ha rendelkeznénk ilyen „fordítóprogrammal” a másik nyelvének megértéséhez…

A szerző humorral, határozott bevállalással mondja, mondja az érveket amellett, hogy lehet, hogy érdemes, hogy nincs jobb annál, mint házasságban, elfogadó szeretet-kapcsolatban élni.

„Attól tartok, nem tudom mi a titka annak, hogy mélységesen jó együttlétet éljünk meg a másikkal. Viszont azt hiszem, többé-kevésbé azzal kell kezdenünk, hogy elfogadjuk a köztünk lévő különbséget…Ha elfogadjuk a másikat szabadságával és különbözőségével, többé már nem lesz elviselhetetlen számunkra semmi, amit csinál…”

Talán a legfontosabb mondatok egyike ez.

A gyermeknevelésről is másként vélekedik, mint ma legtöbben. Azt javasolja, hogy mégiscsak nekünk kéne nevelni a gyermekeinket – merthogy a mieink.

„Még nem egészen értem, hogy azok a szülők, akik tényleg azt hiszik, hogy a gyerekek kis felnőttek, s ezért szabadon kell hagyni őket, vajon nem lusták-e valójában???”

Természetesen a férj nem az egyike a gyerekek csapatának, sőt nem is aktuális házvezetőnő, hanem családfő. Annak minden kívánt és nem kívánt következményével: „Elcsúszott a párkapcsolat és a család egyensúlya: nem lehet egyszerre testvéri segítőkészséggel és férfias biztonságot adó határozottsággal jelen lenni egy helyzetben. Nem lehet valaki egyszerre nevelőnő és őrmester, ugyanaz a személye nem állhat ellen a hisztinek, és törölheti a könnyeket, nem állíthat szabályt, majd alkudozhat annak alkalmazhatóságáról, nem tarthatja rendben a családi fészket és egyúttal nem adhat erőt annak elhagyásához…”

A gondolatok mentén haladva nagyon világosság válik, hogy mennyire jó a nevelés helyzeteiben ketten együtt – s mégis két különböző feladattal jelen lenni, hogy az egyensúly kialakulhasson.

Nagy szeretettel ajánlom mindazoknak, akik szeretik a hétköznapi helyzeteket úja-értelmezni, akik szeretnék jobban megérteni házastársukat, akik szívesen felfedeznék a nevelés örömteli részét…

A szerző korszerű szellemben, ragyogó stílusban vezeti a házastársakat az együtt-maradás értelméhez a keresztyén családmodellt vállaló és felvállaló bátorságra.